Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT:

Zmiana metrum i zmiana tempa w środku utworu w FL9 i Reaper 2014/03/11 06:52 #22052

  • campers1
  • campers1 Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Senior
  • Senior
  • Posty: 48
  • Otrzymane podziękowania: 0
Czy i jak zmienić w FL9 i w Reaper:

1) metrum na początku utworu (standardowo otwiera się w 4/4),
2) w środku utworu,
3) jak zmienić tempo utworu w dowolnym miejscu?

Proszę Zaloguj , aby dołączyć do konwersacji.

Zmiana metrum i zmiana tempa w środku utworu w FL9 i Reaper 2014/03/11 13:34 #22053

  • Deep Fog
  • Deep Fog Avatar
  • Wylogowany
  • Młodszy forumowicz
  • Młodszy forumowicz
  • Posty: 22
  • Otrzymane podziękowania: 1
W FL :
Zmiana metrum : OPTIONS -> Project general settings,
Time Signature - Bar - przestaw z 4 na 3 i możesz nakurw.... walca...ale czy się da to zautomatyzować to nie wiem bo nie sprawdzałem

płynna zmiana tempa odbywa się poprzez zautomatyzowanie tempa : ppm na licznik tempa - create automation clip... mam nadzieję że reszty się domyślisz

Reapera nie mam, ale na bank podobnie się to odbywa

Proszę Zaloguj , aby dołączyć do konwersacji.

Zmiana metrum i zmiana tempa w środku utworu w FL9 i Reaper 2014/03/11 19:50 #22057

  • N.E.X.
  • N.E.X. Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forumowicz
  • Platynowy forumowicz
  • Posty: 2600
  • Otrzymane podziękowania: 330
W żadnym razie podobnie, w porównaniu z czymkolwiek, w tym z Reaperem, metrum i tempo w FL to jakieś nieporozumienie. ;)

W FL - metrum i tempo zmienisz tylko na początku, dalej metrum się nie da a tempo można zautomatyzować jednak jest to bardzo nieprecyzyjne, poza tym projekt rozłazi się. To jest szczyt tego programu ponieważ playlista nie posiada w rzeczywistości żadnej siatki, danych o tempie, metrum, czasie czy czymkolwiek, nic, to tylko pole na które układa się patterny.

W R - metrum jak i tempo początkowe zmieniasz w menu "Project Settings", czyli w ustawieniach projektu. Dalej w każdym momencie po prostu umieszczasz marker tempa i metrum. Ustawiasz po prostu kursor w miejscu od którego ma być nowe tempo lub metrum, albo oba jednocześnie, klikasz prawym przyciskiem myszy, wybierasz "Insert Tempo/Time Signature Marker" i wpisujesz dane. Po prostu, proste i intuicyjne. Jeżeli chcesz po jakimś czasie wrócić robisz to samo w innym miejscu. Wszystko to dowolną ilość razy. Jeżeli chcesz przejść z jednego tempa płynnie do drugiego, np. z 120 do 180 po 8 taktach to zaznaczasz w tym pierwszym markerze "Gradually Transition Tempo To Next Marker".

Proszę Zaloguj , aby dołączyć do konwersacji.

Zmiana metrum i zmiana tempa w środku utworu w FL9 i Reaper 2014/03/15 09:37 #22065

  • campers1
  • campers1 Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Senior
  • Senior
  • Posty: 48
  • Otrzymane podziękowania: 0
N.E.X. , masz calkowitą rację... w FL to porażka, bo trzeba np. dodawać kolejne patterny i po kilkunastu zmianach już nie wiesz gdzie jest oryginalny początek taktu (pozostaje praca z kalkulatorem w ręku).

W Reaper jest to bardzo proste - tak jak napisałeś. Temat zamknięty. Dziękuję.

Proszę Zaloguj , aby dołączyć do konwersacji.

Ostatnia edycja: przez campers1.

Zmiana metrum i zmiana tempa w środku utworu w FL9 i Reaper 2014/04/12 08:54 #22173

  • campers1
  • campers1 Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Senior
  • Senior
  • Posty: 48
  • Otrzymane podziękowania: 0
Witam,

Jeszcze odświerzę ten post na jedno pytanie (bo trochę jest powiązany z poprzednimi kwestiami) :

4) Czy i jak w FL i R zrobić płynny "transpossition slide" tzn. np. chcę aby od taktu 19 do taktu 22 dźwięk np. C1 płynnie w przeszedł w górę/ w dół np. do Fis1 ? Czyli płynna transpozycja o 6 półtonów poprzez wszystkie częstotliwości trwająca przez 3 takty.

Pozdrawiam

Proszę Zaloguj , aby dołączyć do konwersacji.

Zmiana metrum i zmiana tempa w środku utworu w FL9 i Reaper 2014/04/12 16:31 #22175

  • N.E.X.
  • N.E.X. Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forumowicz
  • Platynowy forumowicz
  • Posty: 2600
  • Otrzymane podziękowania: 330
Chodzi o glissando ? To już ściśle zależy już od ustawień danego instrumentu czy jest w stanie wygenerować tego typu dźwięk, akustycznie na instrumentach strunowych zrobisz to bez problemu, na klawiszach nie więc tam wykonuje się to przejeżdżając po nich dosyć szybko, tak samo więc jest w specyfikacji MIDI. Jeżeli wirtualny instrument obsługuje takie coś to kontrola tego będzie ściśle zależeć od tego jak zażyczył sobie to deweloper, czasami jednak jest wykorzystywane MIDI CC odpowiedzialne za portamento. W skrócie więc - czytaj instrukcje instrumentów i tam się dowiesz.

Proszę Zaloguj , aby dołączyć do konwersacji.

Ostatnia edycja: przez N.E.X..

Zmiana metrum i zmiana tempa w środku utworu w FL9 i Reaper 2014/04/12 18:15 #22176

  • campers1
  • campers1 Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Senior
  • Senior
  • Posty: 48
  • Otrzymane podziękowania: 0
NEX,

W swoim instrumencie ustawiam "pitch bender" na dowolną wartość w zakresie - 24: +24 półtonów. Mogę wtedy płynnie przechodić przez 4 oktawy, lecz musze to robić ręcznie (na wyczucie). Moje pytanie dotyczy auutomatycznego przejścia między dzwiękami..... Podam przykład : Jean Michael Jarre - The OVERTURE (np. w połowie utworu)

Proszę Zaloguj , aby dołączyć do konwersacji.

Zmiana metrum i zmiana tempa w środku utworu w FL9 i Reaper 2014/04/12 20:55 #22177

  • N.E.X.
  • N.E.X. Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forumowicz
  • Platynowy forumowicz
  • Posty: 2600
  • Otrzymane podziękowania: 330
Pitch bend służy do odchylania dźwięku, ale jak możesz go ustawić na tak dużą wartość to nic nie stoi na przeszkodzie aby go do tego wykorzystać. Parametr ten ma swój komunikat CC i możesz go jak najbardziej automatyzować w piano roll każdej z tych aplikacji, na dole zmieniając widok z domyślnego Velocity na Pitch.

Proszę Zaloguj , aby dołączyć do konwersacji.

Ostatnia edycja: przez N.E.X..
  • Strona:
  • 1
  • 2
Zasilane przez Forum Kunena