Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: dlaczego nie zakłada layera;/?

dlaczego nie zakłada layera;/? 2008/11/04 19:54 #2019

  • Bartkoo
  • Bartkoo Avatar
  • Offline
  • Początkujący
  • Posty: 23
mam kłopot ponieważ nie mam pojęcia dlaczego nie mogę założyć layera. Oglądałem na stronce tutorial jak to uczynić i wszystko zrobiłem tak samo :
dodałem kanał "layer", kliknąłem go aby go uruchomić , następnie zaznaczyłem trzymając lewy ctrl kanały które miały utworzyć warstwę i kliknąłem "set children".Jednak nic się nie pojawiło a jak odsłuchuję go to nie ma żadnej stworzonej warstwy;/. na końcu zaś tutorialu pisze że trzeba go uruchomić może to robię źle? (wciskam przycisk znajdujący się obok przycisku set children ale nic sie nie pojawia;/) . może to dlatego że mam wersje 5? może mi ktoś pomóc?
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

O:dlaczego nie zakłada layera;/? 2008/11/04 20:10 #2020

  • Pietia
  • Pietia Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • Życie jest jak muzyka po prostu płynie...
  • Posty: 4665
  • Otrzymane podziękowania: 184
To, jaką wersję wykorzystujesz nie ma tutaj absolutnie znaczenia. Trudno mi jednak pokazać coś prościej a co pokazałem w oglądanym przez Ciebie tutorialu
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

O:dlaczego nie zakłada layera;/? 2008/11/04 20:46 #2021

  • Bartkoo
  • Bartkoo Avatar
  • Offline
  • Początkujący
  • Posty: 23
ja nie mowie ze jest trudno pokazne chodzi o to ze czy mzoe ktos wie dlaczego go nie zaklada?;/
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

O:dlaczego nie zakłada layera;/? 2008/11/04 21:02 #2022

  • Lucas Klauze
  • Lucas Klauze Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 366
  • Otrzymane podziękowania: 2
Po przypisaniu kanałów należących do warstwy musisz zaznaczyć samą warstwę i dopiero grać. Po prostu klikasz w tą "cegiełkę" layer i grasz. Chyba, że źle przypisałeś kanały.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

O:dlaczego nie zakłada layera;/? 2008/11/04 21:18 #2023

  • Bartkoo
  • Bartkoo Avatar
  • Offline
  • Początkujący
  • Posty: 23
czyli podczas gdy wybiore kanaly to zanim zaznacze set children to musze odznaczyc te kanaly ktore beda skladaly mi sie na layera? i jeszcze jedno czy layer ma za zadanie zbudowac warstwe taka ze bedzie gral sam w sobie wszytskie kanaly ktore zaznaczylem czy moze on tylko je jakby spaja i pokazuje mi je po wlaczeniu ja ustawiam im rozne opcje?
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

O:dlaczego nie zakłada layera;/? 2008/11/04 22:15 #2024

  • Lucas Klauze
  • Lucas Klauze Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 366
  • Otrzymane podziękowania: 2
Nie, nie, nie.

Mam w sekwencerze 7 syntezatorów TS404 oraz Layer



Klikam w obszar zaznaczony na czerwono



Otwiera mi się okno z opcjami warstwy



Nie zamykając okienka z opcjami warstwy klikam lewym przyciskiem myszki na obszar zaznaczony na czerwono



Tym o to sposobem mam zaznaczony jeden z kanałów, który chcę dodać do warstwy



Teraz prawym przyciskiem myszki zaznaczam pozostałe kanały, które chcę dodać do warstwy



Po zaznaczeniu interesujących mnie kanałów klikam w okienku z opcjami warstwy przycisk set children aby utworzyć warstwę



Tadam, gotowe.

Teraz aby rozjaśnić wątpliwości:
Zaznaczam sobie jeden z kanałów



Teraz mogę na nim zagrać jakąś melodię



Żeby zaś zagrać całą warstwą muszę ją najpierw zaznaczyć



Gram sobie jakąś melodię i...



Tadam! Grają wszystkie kanały! Warstwa działa.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

O:dlaczego nie zakłada layera;/? 2009/01/02 01:38 #2482

  • vain
  • vain Avatar
  • Offline
  • Nowicjusz
  • Posty: 3
jak pastuch krowie, i dzieki wam za to właśnie. a teraz ja mam pytanie: 'tylko po co te warstwy?' czy to cos daje konkretnego? wszedzie te warstwy, warstwy, czytałem nieco o tym w tutorialach i wogóle, ale na to pytanie nie moge uzyskac jednej konkretnej odpowiedzi. pomóżcie koledze.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

O:dlaczego nie zakłada layera;/? 2009/01/02 10:22 #2484

  • Pietia
  • Pietia Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • Życie jest jak muzyka po prostu płynie...
  • Posty: 4665
  • Otrzymane podziękowania: 184
vain napisał:
'tylko po co te warstwy?' czy to cos daje konkretnego?

Warstwy pozwalają na łączenie dowolnych brzmień i granie nimi jednocześnie - dzięki temu ilość możliwych kombinacji wzrasta, warstwy dają możliwość grania na żywo brzmieniami pochodzącymi z dowolnej liczby wtyczek vst (tych samych bądź różnych), dzięki nim brzmienie jest bogatsze, pełniejsze.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
  • Strona:
  • 1
  • 2
Zasilane przez Forum Kunena