Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Brak pamięci na sample w korgu Pa4X

Brak pamięci na sample w korgu Pa4X 2018/03/24 03:36 #24853

  • Megabajt
  • Megabajt Avatar
  • Offline
  • Początkujący
  • Posty: 30
  • Otrzymane podziękowania: 1
Witam.
Czy zechciałby ktoś z Was napisać jak wygląda procedura wgrywania sampli? Zassałem kilka paczek ze stronki : www.piyanistset.com/korg-pa4x/ żeby wzbogacić mojego Korga i podczas wgrywania ze SOUND sampli PCG wyskoczył komunikat: "Load sound fails: not enough memory for PCM samples" Po tym komunikacie szukałem rozwiązania i dowiedziałem się że powinienem już zainstalowane sample skompresować, czego dokonałem i po ponownej próbie wgrania nawet pojedynczego sampla, komunikat o braku pamięci ponownie wyskoczył. Postanowiłem więc te mniej ciekawe barwy które miałem już zainstalowane usunąć z User/ Sound1,2,3 i 4 pozostawiając jedynie zapełnione kafelki w Sound 2, pozostałe trzy banki opróżniłem całkowicie. Z tutoriala na forum dowiedziałem się jak sprawdzić ilość pamięci i wyszły takie dane: Mono Time 3:27 m:s, Bytes 19.02MB , Largest Block 19.02MB. Spojrzałem też do SAMPLING i wydaje mi się dziwne że od 0000 - 4005 wszystkie sample są napisane tłustym drukiem a potem lecą dalej z przerwami raz tłustym a raz blade, tak jakby były już nieaktywne ale nie skasowane i ciągną się aż do 5851. Tych nieaktywnych jest około 1600.
Może mi ktoś z Was powiedzieć czy taka sytuacja jest normalna? Czy coś dzieje się z oprogramowaniem? Jak uwolnić pamięć do sampli?
Pozdrawiam.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Brak pamięci na sample w korgu Pa4X 2018/03/24 10:47 #24856

  • karnet
  • karnet Avatar
  • Offline
  • Znawca
  • Muzyka jest jak rzeka, po prostu płynie
  • Posty: 160
  • Otrzymane podziękowania: 11
Proponował bym tak, trochę pracy z tym będzie.
Wyczyścić wszystko do zera. Wgrać na nowo. Wszystko musi być w postaci SETa. Ładujesz SETa - otwierasz SETa i load tylko PCG bez PCM. I tak wszystko po kolei. Jeżeli instrument będzie coś potrzebował sam sobie z SETa pobierze.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Megabajt

Brak pamięci na sample w korgu Pa4X 2018/03/24 11:38 #24857

  • Megabajt
  • Megabajt Avatar
  • Offline
  • Początkujący
  • Posty: 30
  • Otrzymane podziękowania: 1
Dziękuję.
No już zdecydowałem wcześniej i zrobiłem reset do ustawień fabrycznych, teraz czeka mnie mozolne wgrywanie ale już nie wszystkiego jak leci. Powiedz mi czy jest możliwość odsłuchania sampli bez instalowania? w tych paczkach w katalogu SOUND jest dużo sampli PCG a ja bym chciał wybrać te najciekawsze żeby nie zaśmiecać instrumentu.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Brak pamięci na sample w korgu Pa4X 2018/03/24 15:18 #24858

  • karnet
  • karnet Avatar
  • Offline
  • Znawca
  • Muzyka jest jak rzeka, po prostu płynie
  • Posty: 160
  • Otrzymane podziękowania: 11
Nie jestem pewien, ale samo odsłuchanie sampli odbywa się poprzez PA Manager jako wsparcie dla Korga.
www.korgpamanager.com/
Ostatnio zmieniany: 2018/03/24 15:22 przez karnet. Powód: uzupelnienie
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Brak pamięci na sample w korgu Pa4X 2018/03/25 23:14 #24861

  • Megabajt
  • Megabajt Avatar
  • Offline
  • Początkujący
  • Posty: 30
  • Otrzymane podziękowania: 1
Poeksperymentowałem z tym programem w wersji Demo, miałem Korga połączonego kablem USB, zaraz po uruchomieniu programu otworzyłem zakładkę Sound Manager PCG ustawiłem Pa4X potem wgrałem sample które miałem na komputerze, zapełniły one kafelki ale nie znalazłem nigdzie Play bo przecież ten program niema samplera i wygląda na to że trzeba posłać to na Korga ale gdzie i jak to już nie wiedziałem.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Brak pamięci na sample w korgu Pa4X 2018/03/29 23:34 #24883

  • Megabajt
  • Megabajt Avatar
  • Offline
  • Początkujący
  • Posty: 30
  • Otrzymane podziękowania: 1
Witam.
Robiłem kompresję sampli w celu zwiększenia ilości pamięci z 400 na 800 MB i robiłem to w ten sposób: Wszedłem do SOUND następnie do RECORD, tam wybrałem na górze Compress All Samples. Korg zapytał czy ma kompresować, dałem YES i po chwili otrzymałem komunikat: Some/All samples can't be compressed since they are too big

Beznazwy-1.jpg



Proszę mi powiedzieć co jest grane? O jakie duże mu chodzi? Czy ktoś wytłumaczy w jaki sposób tą kompresję sie robi? Miałem 400 MB a zostało 19MB
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniany: 2018/03/30 06:47 przez Pietia.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Zasilane przez Forum Kunena