Witam.
Ostatnio nabyłem nowy komputer. Oto konfiguracja:
Intel® Core™ i5-2500k 3,3GHz 6MB/LGA1155
ASROCK P67 PRO3 1155/P67/4DDR3/USB3/R/A
Goodram DDR3 4GB FSB 1333MHz CL9 x4
Z mniej ważnych karta graficzna to stary Geforce GTX280.
Do tego podłączyłem starą kartę dźwiękową X-Fi XtremeMusic, zainstalowałem wspomniany w temacie Windows 7 Ultimate x64 i… tu zaczęły się schody.
Przy zwykłym użytkowaniu, tzn. słuchaniu muzyki/oglądaniu filmów/youtube dźwięk momentami trzeszczał, pierdział i zniekształcał się. Przy FL Studio z kolei… to już w ogóle tragedia. Przy niewielkim załadowaniu wtyczek typu Kontakt 4 program mulił, były trzaski, zacięcia, itd. Tak jakby problemy z latencją.
Otworzyłem Google, wpisałem temat i okazało się, że nie tylko ja mam z produktem Creative takie problemy, bo topików o kłopotach z kompatybilnością X-Fi z Windows 7 x64 jest w necie bez liku. Próbowałem chyba wszystkiego. Instalowałem kilka rodzajów driverów, nowych, starych, w tym oczywiście Support Packa tworzonego przez niejakiego Daniela K, w różnych trybach zgodności… I nic. Jak dźwięk zepsuty był, tak pozostał.
Pomyślałem sobie, że skoro Creative ma w d… klientów, to odłączam ten badziew i będę działał na zintegrowanym z płytą układzie Realteka… Okazało się, że trzaski jak były, tak są nadal, problemy z FL Studio także… Myślałem już, że to wina sprzętu, ponownie otwieram Google i… okazało się że Windows 7 x64 ma dokładnie te same problemy z Realtekiem.
Ręce mi opadły… Ponownie szukałem rozwiązań, tematów, których znów było bardzo dużo. Nic nie pomogło. Przeczytałem też opinie, wg których to Microsoft jest winien tym problemom i jest to poważna luka w Windowsie 7 64bit.
Tutaj pytania do Was. Czy ktoś z Was miał podobne problemy na tym systemie? Czy rozsądne byłoby kupić specjalnie dla niego nową kartę dźwiękową? Jeżeli tak, to jaką? Czy może spróbować innego systemu, jak np. Windows XP x64? Naprawdę nie wiem co robić, bo kupiłem kompa, chciałem tworzyć muzykę, a teraz nie mogę jej nawet posłuchać
Liczę na pomoc. Pozdrawiam.