Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Jak tworzyć paterny?

Jak tworzyć paterny? 2008/08/26 22:35 #1416

Witam...Już jakiś czas korzystam z FL8.Zrobiłem już nawet ze dwa utworki ale do tej pory nie rozgryzłem jak tworzyc paterny. Czy da się stworzyć patern dla kazdego kanału osobno?Jak wogóle zautoamtyzować cały utwór...ja nagrywam z miksera w Edisonie i tylko moge włączac i wyłaczać poszczególne kanały. PROSZE o dokładny opis jak korzystać z paternów...
Dziekuję i pozdrawiam.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

O:Jak tworzyć paterny? 2008/08/27 08:56 #1417

  • Pietia
  • Pietia Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • Życie jest jak muzyka po prostu płynie...
  • Posty: 4665
  • Otrzymane podziękowania: 184
Proponuję na początek zapoznać sie z tekstem poświęconym Playliscie.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

O:Jak tworzyć paterny? 2008/08/27 21:38 #1419

Dzieki za pomoc...Poczytałem..ale niestety nic nowego się nie dowiedziałem...Już wczesniej otwierałem playliste itd...Jednak dalej nie wiem podstawowej rzeczy i pomimo wielu prób nadal nie moge sobie z tym poradzić...Jak dodawac poszczególne instrumenty do playlisty...Wiem że poradze sobie z ich poukładaniem..co i kiedy ma grac ale jak mam je umiescic w playliście...Bo kiedy klikam F5 pokazuje się pusta a wszelkie próby przenoszenia instrumentów na playliste...Przeciągaqnie myszką itd konczą sie niepowodzeniem...Proszę o pomoc bo bez tego nie zabardzo moge urozmaicic moje dotychczasowe projekty jadąc tylko na loopach...
Pozdrawiam..
pietro
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

O:Jak tworzyć paterny? 2008/08/27 21:49 #1420

  • Pietia
  • Pietia Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • Życie jest jak muzyka po prostu płynie...
  • Posty: 4665
  • Otrzymane podziękowania: 184
Instrumenty zamieszcza się w step sequencerze. Po uruchomieniu Fl Studio na górnym pasku znajdziesz sekcję pat - domyślnie jest tam ustawiona wartość 1. Wszystko, co nagrasz na tym patternie (niezależnie ile do tego wykorzystasz instrumentów - zapis następuję do piano roll) będziesz mógł swobodnie zaaranżować za pomocą playlisty.
Załóżmy, że na patternie 1 - w step sequencerze zamieściłeś pętle perkusyjną to, w którym miejscu wystąpi ona w utworze uzależnione jest od tego czy zezwolisz tej pętli, aby była odtwarzana czy też nie (w tym celu malujesz odpowiednią ilość bloków w playliście na patternie 01).
Obecność bloków w playliscie - sygnalizuje programowi Fl Studio że w danym momencie utworu, ma zostać odtworzony dany pattern (jego zawartość).
Jutro postaram się to zobrazować za pomocą screenów.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

O:Jak tworzyć paterny? 2008/09/18 18:42 #1610

Siema czytalem artykul o mixerze ale moze tam nie bylo albo nie zauwazylem ale jak juz mam np. w 1 paternie petle perkusyjna i w mikserze ustawie ja za pomoca revberb to jak zaladowac 2 pattern w mixerze aby juz nie byl podpiety pod ten 1 gdzie dziala efekt revberb. Chodzi mi o to ze jak poukladam sobie wszystko i korzystam z jakiegos efektu to wszystko w mikserze leci na "zakladce" master a chcialbym to sobie podzielic.

Nie chcialem zakladac nowego tematu bo ten jest dosyc podobny : P
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

O:Jak tworzyć paterny? 2008/09/18 20:16 #1611

  • Lucas Klauze
  • Lucas Klauze Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 366
  • Otrzymane podziękowania: 2
Zacznijmy od tego, że nie ma możliwości przypisania efektu do patternu.

Ok jedziem:

Otwórz sobie mikser




Wybierz jeden z kanałów insertowych 1-64. Ja wybrałem 2




Po prawej stronie są sloty efektowe. Kliknij na jeden z nich, wybierz select i wybierz jakiś efekt z listy




Ja wybrałem chorus. Po wybraniu efektu wyświetli Ci się jego okno. W mikserze na wybranym slocie pojawi się nazwa naszego efektu




Teraz na sekwencerze wybieramy kanał, na który chcemy nałożyć nasz efekt




Po kliknięciu w kanał wyświetlą się jego właściwości (sampler)




W górnym prawym rogu jest opcja FX. W mikserze nasz efekt (chorus) jest na kanale 2. Klikasz więc w miejsce, które podświetliłem czerwonym kółkiem i przeciągasz myszką do góry. Ustawiasz nr 2. Jeśli wszystko zrobiłeś dobrze to masz przypisany efekt do danego kanału. Można to też zrobić na inny sposób. Zaznaczasz w sekwencerze kanał, otwierasz mikser i na jednym z kanałów w mikserze klikasz prawym przyciskiem myszki. Otworzy Ci się menu. Wybierasz z niego Link selected channels to this track




Tak to mniej więcej wygląda w skrócie:



Co do kanałów w mikserze. Kanały wysyłkowe Cię nie interesują. Zostaw je na razie. Będziesz z nich korzystał dużo później przy bardziej zaawansowanych operacjach. Na pojedynczy kanał najlepiej wybrać inserty (1-64). Jeżeli natomiast chcesz aby jakiś efekt działał na wszystkie dźwięki w Twoim utworze, musisz to zrobić na kanale master. To chyba tyle...mam nadzieję, że pomogłem.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

O:Jak tworzyć paterny? 2008/09/18 22:30 #1613

Dzieki za pomoc Lucas Klauze fajnie wszystko wytlumaczone mysle ze nie tylko mi to pomoglo lub pomoze
komus innemu : P
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

O:Jak tworzyć paterny? 2008/09/18 22:35 #1614

  • Lucas Klauze
  • Lucas Klauze Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 366
  • Otrzymane podziękowania: 2
Wkleiłem tylko treść posta, którego już kiedyś napisałem na czyjąś prośbę =) Cieszę się, że mogłem pomóc.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Zasilane przez Forum Kunena