Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: hilfe! jakie wymagania musi speŁnić laptop...

hilfe! jakie wymagania musi speŁnić laptop... 2008/09/07 18:24 #1489

DostaŁam używanego laptopa, celerona 2.50 GHz, 0,98 GB RAM. wcześniej coś w fl robiŁam na kompie stacjonarnym, nie byŁo problemu. teraz próbuję wgrać gŁos a program trzeszczy, piszczy, wiesza się. zaŁamka. program Ableton Live wiesza się przy pojedynczej ścieżce. Dodam, ze nie znam się za bardzo na FL Studio, to dopiero miŁe zŁego początki. Może są jakieś inteligentne opcje, żeby mi to wszystko tak nie trzeszczaŁo. Niecierpliwie czekam na odpowiedź! Pozdr.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

O:hilfe! jakie wymagania musi speŁnić laptop... 2008/09/07 19:26 #1490

  • Lucas Klauze
  • Lucas Klauze Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 366
  • Otrzymane podziękowania: 2
Buehehehe, kobitka producent =) Rzadko spotykane zjawisko ;)

Przede wszystkim powinnaś zainstalować sterownik ASIO. Od dłuższego czasu standardowo załączony do instalki FL. Jeżeli go nie posiadasz możesz pobrać stąd. Po instalacji we fruitim wchodzisz w opcje Audio. U samej góry będzie zakładka input/output i stamtąd wybierasz ASIO - najlepiej ASIO4ALL v2. Kiedy to zrobisz pokaże Ci się poniżej duży przycisk "Show ASIO Panel" - klikasz w niego i otwiera Ci się okno konfiguracji sterownika. Na samym dole będzie suwak - przesuwasz go w prawo i gotowe =) Polecam suwak ustawić na 1024 sample (nad suwakiem jest informacja o wielkości bufora "ASIO Buffer Size = xxxxx). 1024 jest wartością pośrednią i zapewnia w miarę komfortową pracę na słabszych komputerach oraz stosunkowo niską latencję. Instalacja sterownika nie wymaga restartowania systemu. Działa natychmiast po zainstalowaniu. Dobrze by było gdybyś jeszcze napisała jaką kartę dźwiękową posiada Twój laptop. Jeżeli będziesz mieć jakieś problemy/wątpliwości/pytania to pisz śmiało. Witam na forum i życzę powodzenia ;)
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

O:hilfe! jakie wymagania musi speŁnić laptop... 2008/09/07 23:11 #1492

  • felixxx
  • felixxx Avatar
  • Offline
  • Znawca
  • Posty: 170
Mindcrusher napisał:
kobitka producent =) Rzadko spotykane zjawisko ;)

niestety
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

O:hilfe! jakie wymagania musi speŁnić laptop... 2009/04/10 19:58 #3934

  • Pajng89
  • Pajng89 Avatar
  • Offline
  • Nowicjusz
  • Posty: 2
po wykonaniu tych czynności nie mam dźwięku w ogóle w FL, jak zmieniam z asio na podstawowy sterownik dźwięku to jest okej, nie moge wciskać record, bo mnie wywala, żebym asio włączył i jak tu cokolwiek zrobić;/
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

O:hilfe! jakie wymagania musi speŁnić laptop... 2009/04/10 20:02 #3935

  • Pajng89
  • Pajng89 Avatar
  • Offline
  • Nowicjusz
  • Posty: 2
aaa w złym temacie to napisałem, sorry, ale jak już tu jestem, to dodam, że nie działam na laptopie tylko na PC i mam zintegrowaną kartę muzyczną
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

O:hilfe! jakie wymagania musi speŁnić laptop... 2009/04/11 18:40 #3943

  • white_york
  • white_york Avatar
  • Offline
  • Nowicjusz
  • www.whiteyork.mp3.wp.pl
  • Posty: 18
Pewnie jakieś inne urządzenie korzysta z karty muzycznej i ją blokuje. Możesz to sprawdzić w opcjach ASIO. Dajesz we Frutku F10, potem Audio i naciskasz Show ASIO panel. Tam masz prawdopodobnie WDM Device List i jak masz przy (...) Audio output - X, to znaczy, że musisz powyłączać programy, które korzystają z dźwięku - np. Winamp. Ewentualnie wyłączyć w menedżerze urządzeń kartę dźwiękową i włączyć ją z powrotem - powinno pomóc.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Zasilane przez Forum Kunena