Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1
  • 2
  • 3

TEMAT: Klipy automatyzujące - jak używać...

Klipy automatyzujące - jak używać... 2008/09/23 13:11 #1657

"Klipy automatyzujące" - jak "tego" używać. Zauwazylem takie cuda w kilku projektach np. zabawa z filtrami lub glosnoscia danego paternu za pomoca takich klipow, tylko zastanawia mnie jak uzyc czegos takiego?? Dosc dlugo pracuje z FLS ale do tej pory wszelkie filtry wstawialem nagrywajac sciezke recznie... Czy ktos da mi wskazowke jak np. uzyc takiego klipu w trakcie trwania utworu, kiedy chce aby dzwiek z uzyciem filtra powoli pojawial sie w tle mojej melodii...?? Z gory dzieki za wskazowki.

Podsumowujac:
- jak uzyc takiego klipu automatyzujacego z dana barwa np. z Euroarp??
- jak go wstawic??
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

O:Klipy automatyzujące - jak używać... 2008/09/23 14:39 #1658

  • Lucas Klauze
  • Lucas Klauze Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 366
  • Otrzymane podziękowania: 2
Kręcisz pokrętłem, do którego chcesz stworzyć automation clip. Np. niech to będzie rezonans filtra. Z menu kanału wybierasz: last lweaked parameter -> create automation clip.
Menu kanału znajduje się w tym miejscu:




Wszystkie niestandardowe wtyczki otwierają się we wrapperze. Automatyzację do wtyczek FL-a robi się znacznie łatwiej. Wystarczy kliknąć PPM na wybranym pokrętle i z menu wybrać interesującą nas pozycję. Jeżeli korzystamy z zewnętrznej wtyczki (załadowanej do wrappera), trzeba najpierw poruszyć pokrętłem i postępować dalej według instrukcji, które podałem. Z tego samego menu można też wybrac opcję browse parameters. W browserze wyświetli nam się lista wszystkich parametrów wtyczki wraz z funkcjami midi cc. Wystarczy wtedy kliknąć PPM na interesujący nas parametr i z menu wybrać co chcemy z nim zrobić.

=============================

Mamy sobie pattern z jakąś tam melodyją



Chcemy sobie nagrać ruch jakiejś gałki. Niech to będzie odcięcie filtra



Możemy to zrobić na kilka sposobów.

1. Automation clip

Tak jak tłumaczyłem wcześniej z menu kanału wybieramy last tweaked parameter -> create automation clip.
Kiedy to zrobimy, w sekwencerze pojawi się nowy kanał o nazwie automation clip - parametr. Automatycznie w playliście pojawi nam się "wykres" naszego klipu



Teraz wystarczy sobie go wyedytować za pomocą myszki, klikając i przeciągając poszczególne punkty linii. Tadam! Gotowe.

2. Edit events

Drugim sposobem jest edycja eventów. W tym celu wybieramy pusty pattern i z menu kanału wybieramy last tweaked parameter -> edit events. Otworzy nam się okno, w którym edytujemy nasz ruch gałki



Teraz wystarczy wrzucić nasz pattern do playlisty w miejscu, w którym chcemy aby nasze pokrętło się kręciło



Tadam! Gotowe.

3. Ręczne nagrywanie.

Ostatnim sposobem jest nagrywanie ręczne. W tym celu znów wybieramy pusty pattern, na którym nagramy nasz ruch gałki (tak samo jak w poprzednim przykładzie).



Klikamy przycisk record (na pasku tempa zaraz obok play/stop). Pojawi nam się menu z zapytaniem co chcemy nagrać



Naszym celem jest nagranie ruchu gałki czyli automatyzacji. Wybieramy więc z menu automation & score. Wciskamy play i ruszamy naszym pokrętłem. Kiedy skończymy naciskamy stop. Mój czas nagrywania wynosił 5 sekund. Pattern automatycznie wydłużył się do tego właśnie czasu



Teraz wystarczy nasz pattern umieścić w miejscu, w którym chcemy aby nasze pokrętło się kręciło i.....Tadam! Gotowe.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

O:Klipy automatyzujące - jak używać... 2008/09/23 15:16 #1659

dzieki wielkie, mam nadzieje, ze teraz jakos mi to pojdzie... :) a potrafisz udzielic mi wskazowki co do polaczenia keyboardu z kompem za pomoca Fruta?? zalozylem taki temat na tym forum ale i tak cos sadze, ze bedzie ciezko z tym zeby cos sie dowiedziec ;/
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

O:Klipy automatyzujące - jak używać... 2008/12/27 14:19 #2447

  • lcaise
  • lcaise Avatar
  • Offline
  • Doświadczony
  • Posty: 108
Znakomicie wytłumaczone, rispekt ale ... mi to nie działa. Mam wersję 8 FLS i problem polega na tym, iż jak kliknę LAST TWEAKED PARAMETER i Create Automation Clip, to ne powstaje mi wykres w sekwencerze, a 'klocek' z jakby instrumentem w edytorze krokowym [tym od patternów].

Jest to spore utrudnienie, gdyż akcja z wizualizacją kręcenia gałami w sekwencerze jest dla mnie mega naturalna i bardzo mi się podoba, dla tego zależy mi na tym sposobie.

Ktoś ma jakieś pomysły ?

Pozdrawiam.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

O:Klipy automatyzujące - jak używać... 2008/12/27 14:26 #2448

  • lcaise
  • lcaise Avatar
  • Offline
  • Doświadczony
  • Posty: 108
Ok, już wszystko wiem.
Okazało się, że widok klipów miałem ukryty i wszystko jest w sekwencerze.
Dzięki za poradę, pozdrawiam.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Klipy automatyzujące - jak używać... 2013/11/08 14:13 #21510

  • ppsa
  • ppsa Avatar
  • Offline
  • Początkujący
  • ale smiech.
  • Posty: 25
a ja mam takie pytanie co do tych clipow. Bo gdy naciskam create automation clip wcale nie wyskakuje mi automatycznie clip na playliscie. Moze mam cos wylaczone, tak samo z compressorem itp.. wiece ocb?
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Klipy automatyzujące - jak używać... 2013/11/08 15:19 #21511

Jaką masz wersję FL, autonomition clips są od wersji Producer + ?
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Klipy automatyzujące - jak używać... 2013/11/08 23:59 #21515

  • ppsa
  • ppsa Avatar
  • Offline
  • Początkujący
  • ale smiech.
  • Posty: 25
FL 10 Fruity Edition.. do tej wersji sa te clipy?
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
  • Strona:
  • 1
  • 2
  • 3
Zasilane przez Forum Kunena