Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1

TEMAT:

Analizator widma 2009/07/15 01:18 #4704

  • Waslive
  • Waslive Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Młodszy forumowicz
  • Młodszy forumowicz
  • Posty: 24
  • Otrzymane podziękowania: 0
Problem mam następujący: badam sobie jakiś pojedynczy dźwięk analizatorem widma i widzę, że amplituda sygnału jest przy 100 Hz. Dlaczego na analizatorze amplituda tam ma poziom ok -18 dB, a na mikserze FL pokazuje maksymalny poziom ok -3 dB. Pokazuje mi tak również na innych analizatorach VST. Dodam, że badając to na programie Spectrum 15b (osobny soft, nie jest to VST po prostu bada to co przechodzi przez kartę dźwiękową) pokazuje mi tak jak FL czyli amplitudę ok -3 dB. Chciałbym, żeby te VST pokazywały mi tak samo jak ten Peak Meter na mikserze FL'a i Spectrum 15b. Nie chcę używać Spectrum 15b, ponieważ jest mało dokładny.

Czy to trzeba sobie poustawiać na analizatorze opcję (jak tak to jak, bo coś nie mogę) czy ja coś tu mylę z tymi dB?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

O:Analizator widma 2009/07/15 14:31 #4705

  • ogurez
  • ogurez Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Ekspert
  • Posty: 148
  • Otrzymane podziękowania: 1
Bradzo Ciekawy Temat ale Do Meritum :) A co Głosnoscia Na karcie Jest Full Na Fl Studion Sa Pewne Zaklamania Db ,Sprobowac moze na N- Track Studio Dos Dokładny Jest .CZekam Tez na Jakies POmysły Bo nIe wiem Czy Masz To Na Całym Mixie Czy Jedynie Na 1 DZwieku Pozdrawiam.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

O:Analizator widma 2009/07/15 18:15 #4707

  • Waslive
  • Waslive Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Młodszy forumowicz
  • Młodszy forumowicz
  • Posty: 24
  • Otrzymane podziękowania: 0
Głośność na karcie jest full. Według mnie nie ma zakłamań na FL bo jak eksportuję jakiś dźwięk na wav i wrzucę go na jakiś edytor na Audacity to tam też są takie same amplitudy jak na mikserze FL lub Fruity dB Meter albo na wcześniej wspomnianym Spectrum 15b. To co opisywałem to tyczy się pojedynczego dźwięku a nie całego miksu. Te analizatory VST jakoś mi tak dziwnie pokazują te wykresy, znaczy wykresy dobre są na różnych analizatorach są mniej więcej podobne tylko, że są różnie wysokie, tak jakby np na jednym cały wykres był wyżej na innym niżej, a przecież amplituda całego wykresu na anlizatorze VST powinna być taka sama jak pokazuje ten Fruity dB Meter albo ten Peak meter wbudowany w mikser FL'a. A N- Track Studio to osobny soft a chciałbym korzystać z VST, żeby szybko badać każdy dźwięk na FL. Wydaję mi się, że trzeba jakoś ustawić te analizatory bo mają opcje, ale nie wiem dokładnie jak? A może ma ktoś jakiś dobry prosty analizator VST z gęstym zakresem (żeby nie było tylko np 100 Hz 1 kHz 5 kHz 10 kHz).

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

O:Analizator widma 2009/07/15 21:53 #4708

  • ogurez
  • ogurez Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Ekspert
  • Posty: 148
  • Otrzymane podziękowania: 1
Dobra wnerwiłes Mnie :0 Zartowalem JEstes Bardzo Dokładny :) I Chwała Ci Za To Wysłac CD CZy LInka ? POdAM LINka


www.izotope.com/products/audio/ozone/


I Nie ma Zakłamania To Nie prosty Vst Sry TAkich Nie znam .....

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

O:Analizator widma 2009/07/15 22:48 #4709

  • Waslive
  • Waslive Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Młodszy forumowicz
  • Młodszy forumowicz
  • Posty: 24
  • Otrzymane podziękowania: 0
Zgadzam się iZotope Ozone jest świetny, nawet nie wpadłem na myśl, że tam jest Spectrum. THX wielkie za pomoc. Troszku poszperałem i dowiedziałem się, że rozwiązaniem mojego problemu jest przestawienie opcji na analizatorach: Average time, Max, Real time... Domyślam się, że chodzi o czas monitorowania dźwięku. W Ozone amplitudy pokazuje tak jak we Fruity dB Meter a przestawienie tych opcji powoduje pokazywanie takich wykresów jakie widziałem w innych VST o których mówiłem. Tak dodam jeszcze może akurat Ci się spodoba, że znalazłem taki Spectrum: Voxengo SPAN

www.voxengo.com/product/span/

Fajnie można sobie zbliżyć wybrany przez siebie zakres częstotliwości.

Jeszcze raz wielkie dzięki pozdro

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

O:Analizator widma 2009/07/16 00:28 #4710

  • ogurez
  • ogurez Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Ekspert
  • Posty: 148
  • Otrzymane podziękowania: 1
Jasne ale to Nie to Jesli Ci Takie Db POdbija Sam Niedługo Uploadne Jakis Tam Motyw z MOje komplaci :p Zostaje Ci Jedynie KOmpresor dobrej Firmy POZdrawiam I Sry ZA bugi Orto Paka 3 M sie

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

O:Analizator widma 2009/07/16 09:42 #4711

  • lsudny
  • lsudny Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forumowicz
  • Platynowy forumowicz
  • aka Blue Void
  • Posty: 328
  • Otrzymane podziękowania: 9
ogurez napisał:

Sry ZA bugi Orto

O LOL :D

Dobra, jeśli chodzi o kompresory, to dobry jest BuzComp 3, sam korzystam, ale zużywa dosyć dużo mocy obliczeniowej kompa. A jeśli mowa o peak meterach, to mnie wystarcza Wave Candy :)
Siódmego czerwca 2010 roku, o godzinie 16:15, oficjalnie opuściłem to forum.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

O:Analizator widma 2009/07/16 23:28 #4717

  • Waslive
  • Waslive Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Młodszy forumowicz
  • Młodszy forumowicz
  • Posty: 24
  • Otrzymane podziękowania: 0
OK dzieki Prof. Worminkle za podsunięcie kompresora, ja zawsze chętnie zbadam coś nowego. Pozdro

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • Strona:
  • 1
Zasilane przez Forum Kunena